Plafonski ventilatori

Plafonski ventilatori različitih dimenzija i karakteristika. Pored očiglednog efekta rashlađivanja, ventilator služi i kao estetski detalj prostora i upotpunjuje izgled svakog enterijera, bilo da je to rustični, klasični ili moderni. Modeli sa predviđenom rasvetom, mogu da služe i kao pomoćno rasvetno telo.

Plafonski ventilatori omogućavaju značajnu uštedu električne energije i doprinose očuvanju životne sredine. Ovi ventilatori imaju motore visokih performansi, koji dobro funkcionišu i dopunjuju njihov izgled. Izbor je svakako na vama i zavisi od budžeta, stila enterijera i preferenci, pa vam nudimo da pogledate naše modele kako bi vam pomogli u donošenju odluke.

plafonski ventilatori

Ventilator je električni uređaj na pogon koji se koristi za protok vazduha u svrhu postizanja telesne udobnosti posebno za grejanje, ali i za druge svrhe kao što je ventilacija, izduvavanje, hlađenje ili bilo kakav transport plinova.

Mehanički gledano, ventilator može biti bilo kakav uređaj koji ima lopaticu ili više njih koje se kružno okreću i koriste za proizvodnju vazdušne struje. Ventilatori proizvode vazdušne protoke visokog volumena i niskog pritiska, u odnosu prema gasnim kompresorima koji proizvode visoke pritiske uz relativno nizak volumen. Lopatica ventilatora često će se rotirati za vreme izlaganja strujanja vazduha, te uređaji koji to iskorišćavaju, kao što su turbine često imaju konstrukciju sličnu ventilatoru.

Obično se primenjuju za klimatsku kontrolu, rashladne sisteme, ličnu udobnost (npr. stoni električni ventilator), ventilaciju (npr. izduvni ventilator), uklanjanje prašine (npr. usisavač), sušenje ili obezbeđivanje vazduha za vatru. Uobičajeno je koristiti električne ventilatore kao osveživače vazduha tako da se pričvrsti sloj tkanine koja sadrži omekšivač, na zaštitno kućište. To uzrokuje širenje ugodnog mirisa u okolni vazduh.

Uz njihovu utilitarnu funkciju, antikni ventilatori, a posebno električni ventilatori proizvedeni krajem 19. veka, postali su prepoznatljiva kolekcionarska kategorija koja u SAD-u ima svoj aktivni klub kolekcionara.

plafonski ventilatori

Samostalan ventilator je obično pokretan električnim motorom. Ventilatori su često direktno priključeni na motor, bez potrebe za remenjem ili zupčanicima. Električni motor je ili skriven u središtu ventilatora ili se pruža iza njega. Za velike industrijske ventilatore upotrebljavaju se trofazni asinhroni motori, koji se smeštaju blizu ventilatora i pokreću ga remenjem. Manji ventilatori se često napajaju nisko-momentne indukcioni motor na naizmeničnu struju, ili motorima sa četkicama ili bez njih na jednosmernu struju.